ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Υγιεινή διατροφή με εκπαίδευση του εγκεφάλου


Είναι απλώς θέμα σωστής εκπαίδευσης για τον ανθρώπινο εγκέφαλο να δείχνει προτίμηση στις υγιεινές τροφές με χαμηλή θερμιδική αξία, υποστηρίζουν τώρα Αμερικανοί επιστήμονες. Μάλιστα, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ταφτς, που έκαναν τη σχετική έρευνα, επιμένουν ότι οι διατροφικές συνήθειες και ο εθισμός σε κάποιες τροφές μπορεί να αλλάξουν όσο καλά κι αν είναι παγιωμένες.
«Δεν ξεκινάμε τη ζωή μας λατρεύοντας τις τηγανητές πατάτες και μισώντας, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης», τονίζει η καθηγήτρια Σούζαν Ρόμπερτς, εκ των επικεφαλής συγγραφέων της έρευνας. «Αυτή η προτίμηση αναπτύσσεται με τον καιρό ως απάντηση του εγκεφάλου στη συχνή κατανάλωση τέτοιων τροφών», υπογραμμίζει.
Είναι γνωστό ότι ο εθισμός στο ανθυγιεινό φαγητό είναι μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί και να υπάρξουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην προσπάθεια απώλειας βάρους ανθρώπων που έχουν τέτοιου είδους διατροφή.
Οι ερευνητές όμως απέδειξαν, μελετώντας ομάδα υπέρβαρων γυναικών και ανδρών, ότι αλλάζοντας τις διατροφικές τους προτιμήσεις με την εισαγωγή στο διαιτολόγιό τους τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και χωρίς πολλούς υδατάνθρακες, τους ικανοποιούσαν το αίσθημα της πείνας και τους καλλιέργησαν σταδιακά αλλαγή προτιμήσεων.
Με τη βοήθεια αξονικών τομογραφιών στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος έγινε εμφανής η αλλαγή της αντίδρασής τους απέναντι στις υγιεινές τροφές.
Στην ίδια έρευνα έγινε αναφορά και σε κάποιες μεθόδους απώλειας βάρους, όπως η επέμβαση γαστρικής παράκαμψης που φέρνει μεν αποτέλεσμα αλλά σβήνει την αίσθηση της απόλαυσης του φαγητού και αλλάζει την αντίληψη της λειτουργίας του.
(Πηγή: BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου