ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία. Επιτρέπονται;


Μόδα αποτελεί τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ενεργειακών ποτών από εφήβους, όχι μόνο κατά την άθληση, αλλά γενικότερα μέσα σε μία καθημερινή σχολική μέρα, όπως κάποτε οι έφηβοι κατανάλωναν χυμούς ή νερό.
Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν μία ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης των ενεργειακών ποτών (energy drinks), ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία, καθώς το 30% των παιδιών και το 50% των εφήβων φαίνεται να καταναλώνει σε συχνή βάση ενεργειακά ποτά.
Οι έφηβοι «νιώθουν», όπως αναφέρουν ότι αποκτούν πολλή ενέργεια, φέυγει η κούραση και αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή στο διάβασμα ή στη προπόνηση.
Πολλοί έφηβοι, επιλέγουν ανα πιουν ένα ενεργειακό ποτό ακόμα και αργά το βράδυ για να μπορέσουν να μείνουν ξύπνιοι περισσότερες ώρες.

Τι είναι ομως το ενεργειακό ποτό;

Αναλύοντας τη σύσταση των ενεργειακών ποτών, διαπιστώνεται καταρχάς μια μάλλον αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες/σάκχαρα (10%), ενώ, ακόμα και τα αθλητικά ποτά που χρησιμοποιούνται από αθλητές υψηλού επιπέδου έχουν μικρότερη περιεκτικότητα (4-8%). Η αυξημένη αυτή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για συμπτώματα γαστρεντερικής δυσφορίας έπειτα από την κατανάλωση των ενεργειακών ποτών.

Επίσης, πολλά από τα ενεργειακά ποτά δεν είναι με λίγες θερμίδες, με αποτέλεσμα η συχνή  κατανάλωσή τους να οδηγεί  σε εύκολη και αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και κατ’ επέκταση να ενισχυθεί ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους.
Επιπρόσθετα, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν και άλλα συστατικά, με κυρίαρχα την καφεΐνη, την ταυρίνη και το γκουαρανά, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία, έντονη εφίδρωση, τρέμουλο στα άκρα και υπερκινητικότητα
Κατά μέσο όρο, τα περισσότερα εμπορικά ενεργειακά ποτά περιέχουν 100 με 150 mg καφεΐνη, ενώ ένας απλός εσπρέσο περιέχει 60 με 80 mg. Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων με την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως η ευερεθιστότητα, ο εκνευρισμός, το αυξημένο αίσθημα του άγχους, η παρατεταμένη αύξηση της καρδιακής συχνότητας, η αϋπνία, καθώς και οι στομαχικές διαταραχές. Η ταυρίνη από την πλευρά της, μόνη της αλλά και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό όταν καταναλώνεται συνδυαστικά με την καφεΐνη, έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για την αύξηση των καρδιακών παλμών και τη συνολική αρτηριακή πίεση του αίματος.
Άλλες ουσίες που περιέχονται στα ενεργειακά ποτά, όπως το γκουαράνα και το τζίνσενγκ, ουσιαστικά είναι φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία μιμούνται τη δράση της καφεΐνης και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι πέρα από τις υψηλές ποσότητες καφεΐνης, που ούτως ή άλλως περιέχονται στα συγκεκριμένα ποτά, περιέχονται και ουσίες οι οποίες προσομοιάζουν στη δράση της, οι πιθανότητες πρόκλησης παρενεργειών αυξάνονται σημαντικά.
Ακόμα και για τους εφήβους αλλά ακόμα και τους ενήλικες που αθλούνται συστηματικά και έχουν ανάγκη από περισσότερη ενέργεια, είναι ανεπιθύμητη η κατανάλωση ενεργειακών ποτών ακόμα και χωρίς θερμίδες, καθώς μετά ή ακόμα και πριν τη προπόνηση είναι ανεπιθύμητη η αύξηση της πίεσης και η ταχυπαλμία, όταν κατά τη διάρκεια τη προπόνησης, μπορεί να αυξηθούν σημαντικά τα προαναφερόμενα. Ιδανική θεωρείται η χρήση ταμπλέτας ηλεκτρολυτών σε αναβράζουσα μορφή με τη κατανάλωση άφθονου νερού,για την επαναφορά τόσο της ενυδάτωσης, όσο και της μείωσης της κόπωσης.
Πηγή: efiveia.gr ( Εύα Ζήκου)|

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου