ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές της διατροφής μας;




Ξέρουμε ότι οι επεξεργασμένες τροφές και τα τρανς λιπαρά πρέπει να μείνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από το διατροφικό μας πλάνο, αν θέλουμε να κρατήσουμε τη σιλουέτα μας λεπτή και να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας. Κι αν αισθάνεστε ότι δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε και τι ακριβώς πρέπει να μειώσετε, σας ανοίγουμε το δρόμο.

Επεξεργασμένο κρέας


Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, η κατανάλωση κρεατικών τα οποία συντηρούνται με διάφορες μεθόδους (καπνιστά, παστά κ.ο.κ.) ή περιέχουν χημικά συντηρητικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν πολύ αλάτι, λίπος και χοληστερόλη και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, προσφέροντας ουσιαστικά ελάχιστα στη διατροφή και την υγεία μας κάνοντας μακροπρόθεσμα κακό. 

Κατεψυγμένα γεύματα

Μπορεί να φαίνονται μικρά και εύκολα στη χρήση, ακόμη και γευστικά, αλλά εκτός από το ότι είναι επιβαρυμένα με πολλές θερμίδες, περιέχουν αρκετό λίπος και τρανς λιπαρά. Κι αν έχετε σκοπό να στραφείτε προς τη διαιτητική τους εκδοχή, έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να γλιτώνετε θερμίδες, αλλά η επεξεργασία τους ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, συν του ότι είναι πλούσια σε νάτριο, ανεβάζοντας την αρτηριακή πίεση. Προτιμήστε τα γεύματά σας να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, με επιλεγμένα υλικά καιπεριορίστε τα έτοιμα, κατεψυγμένα γεύματα στο ελάχιστο.




Ντόνατ

Όσο δελεαστικά για να είναι στην όψη και τη γεύση, τα γευστικά αυτά γλυκίσματα αποτελούν διατροφικές βόμβες, πλούσιες σε τρανς λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένο αλεύρι. Πολλά από αυτά, αν όχι τα περισσότερα, φτάνουν τα 10 με 20 γραμμάρια λίπους το καθένα και κινούνται ανάμεσα στις 250 με 300 κενές θερμίδες, δηλαδή έχουν μικρή ή καμία διατροφική αξία. 





Πατατάκια

Ξέρετε ήδη πως αυτός ο νόστιμος πειρασμός δεν είναι ό,τι καλύτερο για την περιφέρειά σας, ούτε για την καρδιά σας, αφού είναι πλούσια σε νάτριο που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι τα πατατάκια, όπως και οι τηγανητές πατάτες, περιέχουν ακρυλαμίδη, μια γνωστή καρκινογόνο ουσία που δημιουργείται όταν τα φαγητά ψήνονται ή τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα μάλιστα με τον Καθηγητή και Ερευνητή Dale Hattis του Πανεπιστημίου Clark, η ακρυλαμίδη προκαλεί αρκετές χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου στους Αμερικανούς το χρόνο.

Τροφές με χαμηλά λιπαρά



Πολλοί ειδικοί συστήνουν να μην παρασυρόμαστε τόσο εύκολα από ετικέτες τύπου «χαμηλά λιπαρά» που βρίσκουμε σε μπισκότα, ντρέσινγκ, γιαούρτια και άλλα προϊόντα. Ο λόγος είναι ότι οι τροφές αυτές μπορεί να παρουσιάζουν λιγότερα λιπαρά, αλλά για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τη γεύση και την υφή τους, τους προστίθεται έξτρα ζάχαρη κι έτσι καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερους «κακούς» υδατάνθρακες με θερμιδικό φορτίο. Συν τοις άλλοις, όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ειδικά επεξεργασμένους, ο οργανισμός μας τους χωνεύει πιο εύκολα και το σάκχαρο του αίματος σημειώνει απότομες αυξομειώσεις και λιγούρες που δαμάζονται δυσκολότερα. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μια διατροφή είναι πλούσια σε τέτοια προϊόντα, μπορεί να είναι το ίδιο ανθυγιεινή με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και χοληστερόλης. 


Αναψυκτικά


Οι θερμίδες που πίνονται δεν παύουν να είναι θερμίδες, κάτι που πολλοί δυσκολεύονται να αντιληφθούν. Υπάρχουν αναψυκτικά που περιέχουν ακόμη και 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη κι, εκτός από τις θερμίδες, με την κατανάλωσή τους επιβαρύνεται οοργανισμός ποικιλοτρόπως. Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, το να πίνει κάποιος συστηματικά 2 αναψυκτικά την εβδομάδα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πάγκρεας, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 2,5 αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Πηγή: clickatlife.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου