ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ψάρια και πάλι ψάρια



Παχιά ή άπαχα ψάρια; Τι συμβαίνει με τα θαλασσινά; Πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε το ψαροσυνταγολόγιό μας;
  • Τα ψάρια είναι μακράν το πιο υγιεινό τρόφιμο, έχουν καλές πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, τα λεγόμενα Ω3, και ιώδιο.

  • Δεν πρέπει να μας παρασύρει το δίλημμα «παχύ ή άπαχο ψάρι». Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, κολιοί, παλαμίδα) έχουν μεν περισσότερες θερμίδες αλλά και περισσότερα καλά λιπαρά. Και οι δύο κατηγορίες ψαριών, λοιπόν, πρέπει να απαντώνται στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό μας.

  • Άπαχα είναι και το χταπόδι, τα καλαμάρια, οι σουπιές, που γίνονται εύκολα στη σχάρα ή στο γκριλ, αλλά και πολύ νόστιμα μαγειρευτά. Επίσης, οι γαρίδες, οι καραβίδες, ο αστακός και τα συναφή θαλασσινά έχουν λίγα λιπαρά. Περιέχουν, όμως, πολλή χοληστερόλη.

Να μερικοί τρόποι να ανανεώσουμε το συνταγολόγιό μας:

  • Μπορούμε να φτιάξουμε ολόκληρα ψάρια εποχής (συναγρίδα, φαγκρί, ροφό, μαγιάτικο) ή και φέτες ψαριών μέσα σε λαδόκολλα με διάφορα μείγματα μυρωδικών.

  • Δίνουμε στα ψητά ψάρια την αίσθηση του μαγειρευτού μεωμές «σαλτσούλες» από ψιλοκομμένα λαχανικά. Ενα παράδειγμα: ψιλοκόβουμε 1 ντομάτα (ή 2 ντοματάκια κονσέρβας το χειμώνα), ρίχνουμε αλάτι, 2 κουταλιές λάδι, 3 κουταλιές λεμονοχυμό, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι και 1 κουταλιά κάππαρη, ψιλοκομμένη. Ανακατεύουμε και στρώνουμε πάνω από το ψάρι μόλις ψηθεί. Με βάση τη συνταγή πειραματιζόμαστε με τα μυρωδικά που μας αρέσουν.

  • Νοστιμίζουμε τα ψητά ψάρια με ελαφριά, αρωματικά λαδολέμονα. Οι συνδυασμοί πολλοί. Μία ιδέα για 4 άτομα είναι η εξής: Χτυπάμε στο μούλτι 4 κουταλιές λάδι, 3 κουταλιές λεμόνι, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, 5 ίνες σαφράν διαλυμένες σε 1 κουταλιά ζεστό νερό και 1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι ή δεντρολίβανο.
Πηγή:gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου