Ο συνδυασμός ελαιολάδου και φυλλώδους σαλάτας είναι ο παράγοντας που καθιστά υγιεινή την μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Το ακόρεστο λίπος στο ελαιόλαδο ενώνεται με το νιτρώδες στα λαχανικά, όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια.
Επίσης, ο συνδυασμός ξηρών καρπών και αβοκάντο με τα λαχανικά ενδεχομένως να λειτουργούν εξίσου καλά, λένε οι επιστήμονες.
Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κουζίνα των χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, η Μεσογειακή Διατροφή έχει συνδεθεί από καιρό με την καλή υγεία και την καλή καρδιακή λειτουργία.
Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από μία αφθονία λαχανικών, φρέσκων φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών, καθώς και πουλερικών και ψαριών, και όχι πολύ κόκκινου κρέατος και βουτύρου ή ζωικών λιπών.
Ενώ κάθε συστατικό της μεσογειακής διατροφής έχει προφανή διατροφικά οφέλη, οι ερευνητές ήταν προβληματισμένοι σχετικά με τον παράγοντα που την κάνει στο σύνολό της τόσο υγιεινή.
Πιο αναλυτικά, σε μελέτη των καθηγητών Philip Eaton, από το King’s College του Λονδίνου, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια για να εξετάσουν τι επιπτώσεις θα είχαν τα νιτρο λιπαρά οξέα στο σώμα.
Τα νιτρο λιπαρά οξέα βοήθησαν στη χαμηλότερη πίεση αίματος αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται εποξειδική υδρολάση. «Καθώς οι άνθρωποι έχουν το ίδιο ένζυμο, νομίζουμε ότι το ίδιο θα συμβαίνει και σε αυτούς», δήλωσε ο καθηγητής Eaton.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό εξηγεί γιατί η Μεσογειακή Διατροφή είναι υγιεινή, έστω και αν περιέχει λίπος».
Με τα λίπη στη Μεσογειακή Διατροφή, εάν λαμβάνονται σε συνδυασμό με νιτρικά ή νιτρώδη, υπάρχει μία χημική αντίδραση και αυτός ο συνδυασμός οδηγεί στο σχηματισμό νιτρο λιπαρών οξέων.
«Είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός της φύσης. Εάν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε νέα φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων», είπε.
Από την πλευρά του ο Δρ Sanjay Thakrar του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, δήλωσε: «Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη κατά κάποιο τρόπο εξηγεί γιατί η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο μια συγκεκριμένη ένωση θα μπορούσε να καταπολεμήσει την υψηλή πίεση του αίματος, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη δουλειά, καθώς αυτά τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντικούς και αυτή η ένωση θα μπορούσε επίσης να έχει αποτέλεσμα μέσω άλλων οδών».
ΠΗΓΗ: bbc.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου