Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα στο κάπνισμα, την αποχή από τη φυσική δραστηριότητα και το σύστημα υγείαςΗ μεσογειακή διατροφή για τους Ελληνες είναι ό,τι το σούσι για τους Γιαπωνέζους: αποτελεί δηλαδή συνταγή μακροζωίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Ελληνες ζουν περισσότερο από τους Αμερικανούς, με τους ειδικούς ωστόσο να επισημαίνουν ότι το κάπνισμα, η αποχή από τη φυσική δραστηριότητα αλλά και η ανισότητα στο σύστημα υγείας… κλέβουν χρόνια ζωής.
Οπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε παγκοσμίως στα 73 χρόνια για τα κορίτσια που γεννήθηκαν το 2012 και στα 68 για τα αγόρια, κυρίως χάρη στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας.Από την ίδια μελέτη μαθαίνουμε ότι η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο καταλαμβάνουν θέσεις στην πρώτη δεκάδα.Μια πιο αναλυτική ματιά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Ιταλοί θα ζήσουν έως τα 80 και οι Ιταλίδες έως τα 85 - όσα δηλαδή χρόνια αναμένεται να ζήσουν και οι Γαλλίδες -, ενώ οι άνδρες στη χώρα μας έχουν μπροστά τους 78 χρόνια ζωής και οι γυναίκες 83.«Η χώρα μας βελτιώνεται όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό που βελτιώνονται οι άλλες χώρες» παρατηρεί ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας καθώς και Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Αν ανατρέξει κανείς στα δεδομένα που αφορούν τη δεκαετία του '90, θα διαπιστώσει ότι τότε οι Ελληνες (άνδρες και γυναίκες) ζούσαν κατά μέσο όρο 77 χρόνια. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
«Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα έχει χάσει την πλεονεκτική θέση στην οποία βρισκόταν στις αρχές της δεκαετίας του '60, τότε που αποτελούσε το πρότυπο του δυτικού κόσμου» σημειώνει ο κ. Τριχόπουλος.
Πάντως, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, παρά το υψηλό ποσοστό καπνιστών, τις κακές διατροφικές συνήθειες που έχουν υιοθετήσει οι Ελληνες και τις ανισότητες του συστήματος υγείας σε συνδυασμό με τη μέτρια αποδοτικότητά του, «η Ελλάδα διατηρεί μια καλή θέση».
Ο ρόλος της κρίσης. Στο ερώτημα εάν η οικονομική κρίση αναμένεται να επιδεινώσει την υγεία των Ελλήνων και να τους στερήσει χρόνια ζωής, ο ακαδημαϊκός αντιστρέφει το… νόμισμα επισημαίνοντας ότι η κρίση φέρνει και θετικά.
«Το δυνατό σημείο της μεσογειακής διατροφής είναι ότι βασίζεται στη φυτική διατροφή, όχι όμως με δογματικό τρόπο. Οι παλαιότεροι κατανάλωναν κρέας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, διατηρώντας μια ισορροπία στη διατροφή τους. Ετσι, για παράδειγμα, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική» προσθέτει ο κ. Τριχόπουλος.
Στο μεταξύ, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι γυναίκες, με τους επιστήμονες ακόμη να αναζητούν το μυστικό της θηλυκής υπεροχής.
Η θηλυκή υπεροχή
Το χάσμα ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των ανδρών και των γυναικών είναι μεγαλύτερο στις χώρες υψηλού εισοδήματος όπου οι γυναίκες ζουν περίπου έξι χρόνια περισσότερα από τους άνδρες. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος η διαφορά μειώνεται στα περίπου τρία χρόνια.
ΠΗΓΗ:tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου