Η απάντηση είναι "ναι". Αυξημένες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που μετρήθηκαν στο αίμα ανθρώπων που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να δρούν προστατευτικά απέναντι στη στεφανιαία νόσο.
Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Δίαιτας είναι
- Αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια
- Λάδι ελιάς ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ.
- Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
- Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή)
- Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί οτι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα)
- Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή)
- "Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ) μόνο λίγες φορές το μήνα.
- Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, κίνηση γενικότερα) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση καθημερινής υγείας και ευεξίας.
- Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού)
Σε μετρήσεις που έγιναν στο αίμα ατόμων που ακολουθούν τη Μεσογειακή Δίαιτα βρέθηκαν οι εξής διαφορές:
- Αυξημένες ποσότητες αντιοξειδωτικών παραγόντων (βιταμίνες Ε και C)
- Αυξημένες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (κυρίως α-λινολενικό οξύ) και ελαττωμένες ποσότητες ωμέγα-6.
Αυτές οι διαφορές θεωρήθηκε οτι σχετίζονται με το προστατευτικό αποτέλεσμα απέναντι στη στεφανιαία νόσο.
Γάλλοι ερευνητές θεωρούν οτι η Μεσογειακή Δίαιτα εκτός από τα ευεργετικά τηςαποτελέσματα έναντι της στεφανιαίας νόσου, μπορεί να δράσει ανάλογα και έναντι του καρκίνου.
Πηγή:care.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου